KERST-NIEUWJAAR.COM

 

 

Home
Kerst en Nieuwjaarswensen
Vrolijke Kerst en Nieuwjaarswensen
Kerst en Nieuwjaarsrijmpjes
Kerstwensen voor geliefden
Kerst Gedichten
Korte Kertsgebeden
Kerstgedichten voor kerstkaart
Wat is Kerstmis
Oud en Nieuwjaarsdag Wensen
Mooie Nieuwjaarswensen
Nieuwjaarsgedichten
Teksten voor Nieuwjaarswensen
Gelukkig Nieuwjaar rijmpjes
Nieuwjaarswensen voor geliefden
Grappige Nieuwjaarswensen
SMS Korte Nieuwjaarswensen
Diverse Nieuwjaarswensen
Nieuwjaarswens 2011
Een nieuwe jaar
Kerst en Nieuwjaarswens opsturen

Wat is Kerstmis of Kerstfeest en wat betekent het voor de Christenen?

'Kerstmis (afgeleid van 'Christus-mis'). Het feest ter herdenking van de geboorte van Jezus Christus.
Kerstfeest. Het woord Kerst is de germaanse vorming van het gri. Christus, vgl. het ww. kerstenen: het woord betekent dus Christus feest. Het is het feest van Christus' geboorte; de kerstmis is de mis ter ere van Christus' geboorte.

Met Kerstmis wordt wereldwijd door Christenen de geboorte van Jezus Christus in een stal in Bethlehem.gevierd. De geboorte van Jezus werd vooraf bekendgemaakt door de engel GabriŽl van God gezonden naar een stad in Galilea, genaamd Nazareth, tot een maagd, die ondertrouwd was met een man, genaamd Jozef, uit het huis van David, en de naam van de maagd was Maria. Alhoewel Jezus Christus in Bethlehem werd geboren werd hij vaker Jezus van Nazareth genoemd want daar woonden de ouders Maria en Jozef. Echter moesten ze van de reis naar Bethlehem maken om hun vaders te bezoeken. Toen ze daar na een lange en zware reis aankwamen waren helaas alle herbergen vol. Na lang zoeken vonden ze een stal waar Jezus in de nacht van 25 op 26 December werd geboren.

Uit vrees voor koning Herodes moest Jozef naar Egypte vluchten met Maria en Jezus. Pas na de dood van Herodes gingen ze weer terug naar Nazaret. Jezus groeide hier op en deed heel bijzondere dingen.

In Nederland en Vlaanderen / BelgiŽ wordt 25 december als 1e Kerstdag en 26 december als 2e Kerstdag beschouwd maar over het algeem wordt 25 December beschouwd als de datum waarop Jezus Christus werd geboren.

Tweede Kerstdag, oftewel 26 december, is een echte Europese traditie. In veel Europese landen wordt 26 december als tweede kerstdag gevierd. In de Verenigde Staten, Canada en andere landen bestaat Tweede Kerstdag echter niet.

Hoewel het misschien raar klinkt, moeten we eerst stellen dat kerst in de eerste periode van het christendom helemaal niet bestond. Pas in 381 werd 25 december als geboortedag van Christus gekozen. Voor 381 werd alleen Zijn kruisiging, besnijdenis en wederopstanding herdacht en gevierd.

Kerstmis wordt voorafgegaan door Advent (=Nadering). Tijdens de Advent zijn Christenen in afwachting van de komst van Jezus. Advent begint op de vierde zondag voor Kerstmis (het begin van het kerkelijk jaar) en duurt tot Kerstavond. Tijdens de adventsperiode worden overal Kerstmarkten gehouden. Zo vertrekken er dagelijks bussen vol Nederlanders naar de beroemde Kerstmarkt in Dusseldorf.

Van Kerstnacht tot Driekoningen
Kerstkring is een groep kerkelijke feesten rondom Kerstmis. De Kerstkring begint met de feestelijke nachtmis in de nacht van 24 op 25 december en eindigt met Driekoningen op 6 januari. Wie na die datum nog Kerstversiering in huis heeft, roept onheil over zich af.